Aruba Feiten en Cijfers

Er zijn over Aruba feiten en cijfers bekend die u een goede indruk zullen geven van het eiland waar u wellicht uw vakantie door gaat brengen. Toch zullen veel van deze gegevens op zichzelf niet zo erg veel zeggen en daarom proberen wij ze op deze pagina te vergelijken met cijfers die u wellicht meer aanspreken.

Als u voor het eerst last minute Aruba wilt bezoeken dan zult u ongetwijfeld weten dat u een tropisch eiland in de Caribische zee zult bezoeken dat bekend staat om haar vriendelijke bevolking, parel witte stranden en geweldige duik locaties. Van Aruba feiten kennen is echter een ander verhaal en iedereen die wel eens naar de Wadden eilanden is geweest zal weten dat een eiland nu eenmaal haar beperkingen heeft. Het is dan ook de hoop van de meeste mensen die wij spreken dat het hun op vakantie aan niets zal ontbreken. Gelukkig hoeft u hiervoor niet bang te zijn omdat wat betreft de cijfers Aruba meer te bieden heeft ten opzichte van de wadden eilanden. Veel belangrijker is het echter het feit dat Aruba een apart land binnen het koninkrijk der Nederlanden is en daarom ook alles zal bieden wat u van een land mag verwachten. Over Aruba feiten en cijfers kennen is natuurlijk geen absolute noodzaak maar het zal u wel een idee geven van waar u terecht komt. Wellicht nog veel belangrijker is het feit dat u waardering op kunt brengen voor wat de inwoners van Aruba voor elkaar hebben weten te boksen op het relatief kleine eiland.

Zoals u wellicht zult weten is Aruba niet het grootste van Antilliaanse eilanden, maar is het ongeveer twee derde van de grootte van Bonaire en twee vijfde van de oppervlakte van Curacao. Over Aruba feiten en cijfers kennen betekend dat u weet dat de oppervlakte van honderd tachtig vierkante kilometer ruim tien procent groter is dat bijvoorbeeld Texel. Aruba is ongeveer dertig kilometer lang en op het breedste punt ongeveer negen kilometer breed en het hoogste punt van Aruba is de berg Jamanota die honderd achtentachtig meter hoog is. De populatie van Aruba is wel beduidend groter dan die van Texel en komt met acht maal zoveel inwoners zullen er ruim honderd zeven duizend inwoners wonen. Aruba is daarmee op Sint Maarten na het dichtbevolkte eiland van de Nederlandse Caribische eilanden. Toch zult u er niet zo heel veel van merken dat op Aruba de bevolking behoorlijk dicht is, u zult zich waarschijnlijk langs de elf kilometer lange zandstranden verblijven in de hotels die meestal pal daaraan liggen. Pas bij een bezoek aan de hoofdstad Oranjestad zult u meer merken van de bevolkingsdichtheid omdat daar de gebouwen een stuk dichter op elkaar zullen staan. Als u over Aruba feiten en cijfers checkt dan zult u ook zien dat dit wel zorgt voor het buitengewoon gezellig ogende centrum van Oranjestad waar de traditionele Hollandse koophuizen en vrolijk Caribische gekleurde huizen elkaar afwisselen. Dat in cijfers Aruba dus niet zo’n heel groot eiland is wil echter niet zeggen dat Aruba niet heel erg veel te bieden heeft.

Natuurlijk was Aruba een belangrijk eiland in de Caribische zee, gelegen op ruim twintig kilometer van het vaste land van Venezuela was het voor de Spaanse heersers belangrijk omdat het rijker was aan grondstoffen dan de andere twee ABC eilanden maar voor plantages ongeschikt. Dit komt omdat over Aruba feiten en cijfers zeggen dat er gemiddeld tussen de vierhonderd en vijfhonderd millimeter regen per jaar valt. Het eiland is daardoor een stuk droger en schraler dan de andere twee ABC eilanden en wordt gekenmerkt door een meer woestijnachtig uiterlijk. De ontdekking van goud in het begin van de negentiende eeuw en de hierop volgende goudkoorts, zorgde dat op het gebied van export Aruba een belangrijke ontwikkeling doormaakte. Honderd jaar later werd een begin gemaakt met de overslag van olie die in Venezuela was ontdekt een paar jaar later volgde en raffinaderij. Over Aruba feiten op een rijtje zetten betekende vanaf dat moment dat de economie van Aruba een flinke oppepper kreeg. De welvaart ging met grote stappen omhoog en ook de bevolking nam toe door de toegenomen werkgelegenheid. Het sluiten van de raffinaderij in 1985 zorgde er evenwel niet voor dat op Aruba de bevolking te maken kreeg met een enorme werkeloosheid. Op het moment dat de raffinaderij tijdelijk de deuren sloot was de toeristen industrie al goed ontwikkeld en veel mensen vonden ander werk in die nieuwe sector die economisch veel belangrijker werd. Van Aruba feiten en cijfers op een rijtje zetten zal u dan ook leren dat de werkeloosheid redelijk laag is.

Het verkrijgen van de status aparte waardoor Aruba met de afscheiding van Nederland een apart land binnen het koninkrijk der Nederlanden werd, was een nadrukkelijke wens van de inwoners van Aruba. Men had het idee dat men het zelf beter kon rooien dan leven onder de door de Nederlandse regering opgelegde regels die niet altijd overeen kwamen met de situatie op Aruba. Dit is geen verkeerde beslissing geweest want het eiland is behoorlijk welvarend geworden door de manier waarop het wordt bestuurd. Van Aruba feiten en cijfers bekijken zal u bijvoorbeeld leren dat op Aruba hotels veelvuldig te vinden zijn en die hotels zorgen er voor dat er heel veel toeristen naar het eiland komen. Er wordt goed gelet op het behoud van de natuur omdat men goed door heeft dat dit van vitaal belang voor de toeristen industrie is. De populatie van Aruba is samengesteld uit afstammelingen van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking, Europeanen, en Afrikanen. De meeste mensen zijn dus werkzaam in het toerisme maar ook de industrie op Aruba biedt nog steeds veel werkgelegenheid. Vandaar dat ook op het gebied van de export Aruba nog steeds een paar goede troeven in handen heeft. Er wordt verstandig omgegaan met het in stand houden va neen gezonde mix van toerisme en industrie waardoor men profiteert van de kracht van iedere bedrijfstak zonder er volledig afhankelijk van te worden, hierdoor blijven de cijfers van Aruba op orde.

Comments on this entry are closed.